Pirula Icon Pirula.Net Plague Doctor


Reklám


Torticollis

Loxia, Torticollis, Focal dystonia

Ez a kifejezés a fej elcsavarodását és oldalra dőlését jelenti. A probléma forrása a nyak izmainak akaraton kívüli összehúzódásából ered. A torticollis lehet veleszületett, vagy megszerzett. A megszerzett a 10 év alattiaknál, majd 30-60 év között jelentkezik. Férfiaknál ugyanolyan gyakran fordul elő mint a nőknél.

Okok:
Veleszületett
- A sternokleidomastoideus izom egyoldalú sérülése a szüléskor, a fej rendellenes elhelyezkedése a méhen belül vagy az izmok születés előtti sérülése vagy a vérellátás elégtelensége.
Szerzett:
- Gyulladásos betegség okozta izomkárosodás (myositis, lymphadenitis).
- A gerinc nyaki részének sérülése
- A szem betegsége
- Organikus központi idegrendszeri betegség
- Pszichogén eredet
- Daganat
- Nyaki spondylosis (arthritikus nyaki gerinc elváltozások)
- Vesztibuláris zavar (belső fül)
- Gyógyszerek (ketamine, amphetamines, kokain, prochlorperazine, haloperidol, és chlorpromazine)
- Idiopatikus (az ok nem ismert)

Megelőzés:
Nincs ismert dolog ami megelőzheti a torticollist, viszont a korai kezelés segíthet az álapot rosszabbadásának a megfékezésére.

Tünetek:
- A fej elcsavarodása és elhajlása a beteg oldalra (több mint 80%-ban a jobboldalra), és az ál az ellenkező irányba mutat.
- A nyak izmok merevsége, ami a legkorábbi jele a torticollisnak.
- Csokkent mozgáskepesség a nyakban.
- Fejfájás.
- Nyaki fájdalom (sternocleidomastoideus, trapezius, vagy más nyakizmok).
- A fej reszketése.
- A váll magasabban lehet a beteg oldalon.
- A nyaki izmok megnagyobbodása ami valószínűleg már a születéskor jelen van és ez lehet a torticollis első jele.
- A fej aránytalansága ami a károsodott félen való alvásnak tudható be.

Kivizsgálások:
Az orvos elkérdezi a kórtörténetet (beleértve a gyógyszereket), majd kivizsgálja a beteget. Ha a betegnek balesete volt, akkor rendelhet röntgenvizsgálatot, hogy a csigolyák elmozdulását kizárhassa. Gyakran a röntgenkivizsgálás elegendő ennek a megálapítására, az esetek kissebségében, amikor a rendellenesség minimális vagy régi rendellenességek vannak jelen (pl. arthritis), CT kivizsgálásra lehet szükség.

Gyógyítás
A torticollis gyógyítása a nyak izmainak az ellazítására irányul. A gyógyításban gyógyszereket, kellékeket, botulinum toxint és sebészeti beavatkozást használnak. A legtöbb embernél a torticollis pár napon belül, vagy héten belül elmúlik. A betegek egy kis számánál folyamatos nyakprobéma alakul ki, ami hónapokig vagy évekig is eltarthat. Folyamatos nyak izomösszehúzódásnál a beteget neurológushoz vagy sebészhez kell beutalni.

Gyógyítás - általános tennivalók:
Veleszületett
- Fizikális terápia. Mag kell nyújtani a rövid nyakizmokat. A passzív nyújtás és a nyak helyzetének megfelelő beállítása. A nyaki izmok sebészeti bemetszésére lehet szükség még az iskolás kor előtt, ha a többi gyógymód sikertelen volt.

Szerzett:
A szerzett tortikolisznál a kiváltó okok megszüntetése a fő gyógymód.
- Ha kevesebb mint 1 hete tart akkor puha nyakmerevítő gallért kell viselni, és pihentetni kell a nyakat.
- Ha kevesebb mint 1 hónapja tart akkor húzatásra lehet szükség.
- Ha emóciós problémák lépnek fel akkor pszihiátriai kezelésre lehet szükség

Gyógyítás - sebészeti beavatkozások:
Veleszületett
- Az érintett izmok sebészeti szétválasztása, ha a fizikális terápia (például az izmok nyújtása) sikertelen volt.

Gyógyítás - gyógyszerek:
Ha valakinek szpasztikus torticollisza van, amit baleset vagy gyógyszerek okoztak az orvos izomelernyesztő és gyulladásgátló gyógyszereket írhat fel. Ezek a gyógyszerek általában pár napon belül teljessen eltüntetik a tüneteket. Az akút,vagy spasztikus torticollisra gyakran használt gyógyszerek közé tartoznak a benzodiazepinok vagy a diphenhydramine. Ezeket a gyógyszereket általában az izomba, vagy az érbe adják. Az orvos szintén adhat izomelernyesztőket vagy benzodiazepinokat (pl. lorazepam, diazepam). A gyógyszereket tabletta formában kell folytatni 48-72 óráig, hogy elkerüljük a tünetek visszatérését. Jeges tasakokat, vagy masszázsterápiát szintén használhatunk.

Ha krónikus nyakizom összehúzódásáról van szó, akkor a neurológus adhat a betegnek lokális botulinum toxin injekciókat. A toxin lokálisan hat és megakadályozza az izomösszehúzódását azon a helyen ahová az injekciót beadták. A toxin gyakran megálíthatja a torticollis rosszabbodását és teljes felépüléshez vezethet.

Gyógyítás - sebészet:
Sebészeti beavatkozást csak kivételes esetekben végeznek el. A sebészeti beavatkozáskor néhány felső nyakideget átmetszenek, hogy megakadályozzák az izomösszehúzódásokat. A sebészeti beavatkozás gyakran hatásos, viszont nagyon gyakran a nyak visszatér a műtét előtti álapotba pár hónapon belül.

Prognózis:
A legtöbb akút torticolliszban szenvedő beteg sikeresen gyógyítható gyógyszerekkel. Ha az izomösszehúzódást gyógyszerek váltották ki, akkor a kiváltó gyógyszert meg kell állítani. A szpasztikus torticollist lokális botulínum A toxin injekcióval és gyógyszerekkel gyógyítják. Ha a konzervatív gyógymódok nem hoznak eredményt, akkor a nyakidegek sebészetére van szükség. A sebészeti beavatkozás után sok embernek kezdeti enyhülése lesz, viszont a legtöbb beteg pár hónap múlva visszaesik a sebészet előtti álapotba.

A legtöbb ember akinek akút torticollis problémája van pár nap vagy hét alatt rendbe jön. A betegek egy kis részénél folyamatos problémák alakulnak ki a nyakukkal, ami hónapokig, vagy évekig is eltarthat.

Források:
Claypool DW, Duane DD, Ilstrup DM, Melton LJ III: Epidemiology and outcome of cervical dystonia (spasmodic torticollis) in Rochester, Minnesota. Mov Disord 1995 Sep; 10(5): 608-14
Denislic M, Pirtosek Z, Vodusek DB, et al: Botulinum toxin in the treatment of neurological disorders. Ann N Y Acad Sci 1994 Mar 9; 710: 76-87
Duane DD: Spasmodic torticollis. Adv Neurol 1988; 49: 135-50
Gauthier S: Idiopathic spasmodic torticollis: pathophysiology and treatment. Can J Neurol Sci 1986 May; DA - 19860812(2): 88-90
Herring JA. ed. Tachdjians Pediatric Orthopaedics. 3rd ed. Philadelphia: WB Saunders, 2001 van Herwaarden GM, Anten HW, Hoogduin CA, et al: Idiopathic spasmodic torticollis: a survey of the clinical syndromes and patients' experiences. Clin Neurol Neurosurg 1994 Aug; 96(3): 222-5 National Spasmodic Torticollis Association (http://www.torticollis.org)

Május 2005

vissza a témák fõoldalra

ReklámReklám